Teleház adminisztráció

Belépés

Naptár

H K S C P S V
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 

Nemzetközi Roma nap

Témakör: Hagyományőrzés, Kisebbségek, Kultúra
Beküldő intézmény

2013.04.08. Nemzetközi Roma nap

Szervezetünk szorosan együttműködik a helyi roma nemzetiségi önkormányzattal, helyi közoktatási intézményekkel és különböző civil illetve állami szervezettel. Sok programot szerveztünk az elmúlt esztendőben /melyet a bemutatkozásunkban, illetve honlapunkon olvashat( http://www.cko-gyomaendrod.mlap.hu) /, mely nem csak egy közösséget mozgat meg, hanem sokszor az egész várost is. A mostani rendezvényünk is ilyen jellegű.

Rendezvény terv:

 

 8:30-9:00          Érkezés

 9:00                 Megnyitó

                          Szécsi Zsolt elnök Roma Polgárjogi Szövetség

                          Várfi András Gyomaendrőd polgármestere

                          Pusztai József Országos Roma Önkormányzat

 9:20-9:40          Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény Műsora

 9.40-10.00       Dr. Torma Éva: A cigányság az egészségügyben előadása

10.00-10.15       Kávé szünet

10.15-10.35       A Romák hitvilága – Czank Gábor római katolikus plébános

10.35-11.00       A gyomaendrődi cigányság életének bemutatása - Dr. Szonda István néprajzkutató

11.00-11.20       Rajz pályázat eredményhirdetése, a díjak átadása – Szécsi Zsolt elnök              

11.20-11.40       Fekete Angyalok együttes

11.40                 Ebéd: hagyományos cigány ételek (tyúkos káposzta, bokoli,…stb.)

                        Az ebéd alatt hagyományos cigány zenét játszik Botos János és zenekara.

13.00                 A Reménysugár dicsőítő együttes koncertje.

 

 A színpadi programokkal párhuzamosan a gyerekek számára kreatív foglalkozások felnőtt segítségével.

A nap folyamán egészségnapot is szervezünk, melyen a vöröskereszt illetve az egészségközpont ingyenes szűrést tart a roma és nem roma lakosság számára.

Szervezetünk bemutatása eddigi működése, tevékenysége:

A Roma Polgárjogi Szövetség 2011. március 09. napján alakult a Békés Megyei Gyomaendrődön. A szövetség célja, a cigány közösség érdekvédelme, kultúra, hagyomány ápolása, jogi védelem a cigány kisebbséghez tartozók részére, valamint a kisebbségi választásokon jelöltek állítása, támogatása.

Az egyesület céljainak megvalósítása érdekében együttműködik minden állami, társadalmi és gazdálkodó szervezettel, illetve egyéb civil szervezettel.

Működésünket szűkös forrásból tudjuk finanszírozni, ezért a programjaink megvalósításához kérjük a segítőszándékú emberek, szervezetek, egyházak támogatását.

A Regionális Roma Közösségi ház keretein belül a lehetőségeinkhez mérten segítjük a minket felkereső roma és nem roma lakosokat (ügyintézés, kérelmek, levelek elkészítése, adminisztratív feladatok ellátása, fénymásolás, …stb.). Az ügyintézői feladatokat, segítségnyújtást önkéntes segítő látja el.

Eddig megvalósult programjaink:

A Roma Polgárjogi Szövetség Gyomaendrőd Város Cigány Kisebbségi Önkormányzatával közösen rendbe tetette, felújítatta és átadta 2011. június 5-én egy rendezvény keretében az elhunyt cigányzenészek emlékművét és a Regionális Roma Közösségi Ház előtt álló útszéli feszületet, melynek nagyon örült a helyi lakosság.

2011. november 1.-én hagyományszerűen megemlékezést tartunk az elhunyt Endrődi cigányzenészek emlékűjénél.

2011. december 18.-án a Gyomaendrődi Regionális Roma Közösségi Házban megrendezésre került a Kisebbségek napjával egybekötött karácsonyi rendezvény, melyen közel 80 gyermek és szülei vettek részt.

2012. február 23.-án az Endrődi Szt. Imre r.k. Templomban megemlékeztünk szentmise keretében a roma gyilkosságok áldozatairól.

2012. március 15.-én a városi rendezvényen koszorúzás alatt a Roma Polgárjogi Szövetség zenekara Kossuth nótákat játszott, ezt követően pedig a „Közösségért végzett munkáért” kitüntetést adtuk át (hagyományteremtés céljával) roma és nem roma emberek részére.

2012. március 31.-től Közösségi Házat tart fent a RPSZ.

2012. június hónapban került megszervezésre, lebonyolításra a Békés Megyei Roma Labdarúgó torna, és „Juniális”az endrődi Népligetben.

Szintén ebben az évben július hónapban került megalakításra a „Roma identitás” klub, mely a Roma Polgárjogi Szövetségen belül látja el tevékenységét.

2012. augusztus hónapban családi napot, kirándulást szerveztünk a Gyomaendrődi Pájer Szabadstrandra helyi és Mezőberényi gyerekeknek. Valamint fotó kiállítást rendeztünk ez utóbbi rendezvény a helyi „cigányváros” 60-as évekbeli képeit, a múltat tárta fel a jövő nemzedékeinek. A fotókiállítás megnyitásán közel 70 érdeklődő vett részt. A rendezvény lehetőséget adott az érdeklődőknek, hogy néhány pillanat erejéig a feledés homályába merülő múlt ismét felderengjen.

A résztvevők örömüknek, meghatottságuknak adtak hangot, mikor a kiállított képeken „megelevenedett a múlt” felismerték önmagukat, illetve családtagjaikat.

2012. október hónapban vette kezdetét a „Vándor kiállítás” mely végigjárja a helyi Közoktatási Intézményeket: Október hónapban a Rózsahegyi Kálmán Kistérségi Általános és Diákotthon, november hónapban a Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény Gyomaendrődi Oktatási egysége, december hónapban pedig a Kis Bálint Általános Iskola adott otthont a kiállításnak.

Immáron második alkalommal 2012. november 1-jén délután 2 órakor a Roma Polgárjogi Szövetség megemlékezést tartott az elhunyt cigányzenészekről. hiszen „a múltunk nélkül a jelenben a jövőt nem tudjuk építeni.”

December 3. napján ruhaosztást szerveztünk a rászorulók részére Gyomaendrődön és Békésen.

December 6 –án mikulás csomagot és könyveket adományoztunk hátrányos helyzetű gyerekeknek.

2012. december 18-án került megrendezésre a Nemzetiségek napjával egybekötött karácsonyi ünnepség, melyen műsort adnak a helyi oktatási intézmények óvodásai, iskolásai.

 Természetesen a hagyományőrzés is kiemelt szerepet kapott a rendezvényen, így a hagyományos cigányzene (külön vonós zenekar és külön autentikus zene volt hallható) és az ételek sem maradhattak el.

A gyermekek számára az iskola idő után, játszóházat biztosítottunk, ahol felnőtt segítségével, vezetésével a „kreatív kuckóban” karácsonyi díszeket, képeslapokat… stb. készíthettek.

 

 Ez évben szeretnénk továbbá megvalósítani a következőket:

A Roma Közösségi Ház folyamatos működtetése. 2013 Február 24-én a rasszizmus áldozataira emlékezünk Szentmise keretében, utána a templomkertben gyertyagyújtással emlékezünk az áldozatokra. Március 15-én a Nemzeti ünnep városi rendezvényén való részvétel, majd azt követően a „Közösségért végzett munkáért” való kitüntetések átadása.

Április 8. napján megemlékezés, hagyományőrző rendezvény a Nemzetközi Roma nap alkalmából.

Május első vasárnapján anyák napi rendezvény. Június közepén a korábbi évhez hasonlóan megrendezésre kerül a Sportnap és Juniális.

 Augusztus másodikán megemlékezünk a Roma Holokauszt áldozatairól, majd a hónap végén kirándulást szervezünk a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeknek.

Október 23-ai városi rendezvényen koszorúzás.

November 1-én a Cigányzenész emlékműnél megemlékezés, koszorúzás.

December hónapban megrendezésre kerül a Nemzetiségek napja, mikulás és fenyő ünnepség.

Kérem, amennyiben egyetért programjainkkal, célkitűzéseinkkel úgy támogassa egyesületünk Április 8.-ai rendezvényét.

Természetesen a támogatók névsorát honlapunkon és a helyi, illetve a megyei médiába közzé tesszük.

 

Köszönettel és Tisztelettel:

                                                                                          Szécsi Zsolt

                                                                                               Elnök

További információk
Rögzítés dátuma: 
2013.03.12

Impresszum    |    Jogi nyilatkozat    |   Oldaltérkép    |     A honlap fenntartója: webbetyar.hu